Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Nak balik kampung saja pun dah jadi satu cabaran!

Balik kampung

Bukan sebab guests jam macam kat semenanjug ni. Tapi masalah lokasi pulau tu. Huhu. Sampai dari KL, kena bermalam dulu di Kota Kinabalu, sebab petang-petang bot pergi pulau dah takde.

Macam biasa lah, saya selalu naik robot pelancong. Nasib baik members of the family partner saya ramai yang kerja di tempat pelancongan. Therefore, senang sikit nak tumpang speedboat. Sampai sekarang saya tak pernah lagi naik bot orang kampung. Huhu. Takde peluang lagi.

Bertolak dari Kota Kinabalu awal pagi, dalam pukul 8am. Singgah sekejap kat Kota Belud, beli heavens. Apparently kat rumah mertua saya sekarang ni ada condition untuk dapatkan sky tawar. Air perigi diorang tiba-tiba jadi masin. Kena dapatkan heavens dari rumah saudara we tiba di jeti.

Nak pergi Pulau Mantanani ada dua jeti utama: Kuala Abai dan Rampayan Laut. Kali ni saya naik di Rampayan Laut. Kuala Abai lebih dekat dengan Kota Belud, tapi jauh sikit dari pulau, thus naik robot lama sikit la. Rampayan Laut pulak dekat sikit dengan pulau. Kalau naik robot kampung biasanya naik di Rampayan Laut sahaja.

Naik robot dalam forty-five minit – 1 jam. Jeti terletak kat kawasan paya/muara, di Sungai Nanamun. Tempat ni indeed terkenal juga untuk excursion tengok proboscis monkey dan kelip-kelip. Robot akan merentasi paya dalam 10 minit, baru sampai ke laut. Dah sampai laut tu, bersedialah untuk terhentak-hentak (kalau ombak besar). Hehehe.

Beraya!

Sambutan dah initiate dari malam raya. Budak-budak chief mercun, main bungai api. Saya pulak berkaraoke kat rumah pakcik partner saya. Hehehe. Bestnyeee. Kat kampung saya kitorang takde hiburan2 begini. Raya kat kampung saya skema2 je. Main mercun pun tak berapa sangat, ayah saya tak kasi. Saya pun tak suka fundamental mercun, bising, tapi bila diorang pakai mercun yang cantik macam fireworks tell you tu saya pun tumpang los angeles tengok :p

Saya bangun awal pagi tu. Pukul step 3 pagi ada orang ketuk rumah minta mixer. Lol. Lepas terjaga tak dapat lelap mata dah. Pukul cuatro kami initiate masak rendang, ayam masak merah dan nasi impit. Solat raya kat sana begin dalam pukul 8 pagi. Awal sikit, sebab kat sana Subuh pun masuk awal kan. Lepas solat raya, kami melawat kubur arwah nenek suami saya. Lepas tu baru begin melawat sedara mara.

Untuk hari raya, elektrik ada sampai tengah hari. Yay! Spesyel sikit, sebab biasanya, elektrik ada malam-malam je. Dah ada elektrik ni, boleh los angeles berkaraoke lagi. Hahahaha!

Saya rasa ini lah first time saya beraya tak makan banyak. Hehe. Kebanyakan rumah hidangkan kuih-kuih raya je. Dalam pukul several tengah hari tu orang dah begin duduk rumah masing-masing atau lepak tepi pantai. Petang tu memang takde dah sesapa yang beraya rumah orang. Pastu dalam pukul 1pm, elektrik pun takde dah. Sobs. That’s the avoid off raya (within its traditional feel).

Tapi malam tu, ada balik sambutan raya. Hehe. Sambung beraya di rumah pakcik yang lain, dan sambung sesi karaoke di rumah pakcik tersebut. Dan di situ lah jugak saya dapat satu-satunya duit raya untuk tahun ni. Lol.

Sporting events league

Di Pulau Mantanani, dah jadi tradisi setiap tahun untuk adakan perlawanan bola pung turun padang beramai-ramai untuk tengok. Tahun ni, perlawanan bola sepak ditaja oleh Hand Coastline Resorts.

Tahun ni, bukan saja orang pulau saja yang head, ada juga class dari Kota Belud dan Kudat datang sign-up. Meriah betul! Untuk lelaki ada 20 party, perempuan ada 6 group. Spouse saya pun ikut chief juga. Hehe. Mungkin diorang semua demam bola gara-gara EURO 2016 ni.

Saya tak yes berapa hari just diorang chief. Saya balik Kota Kinabalu hari raya ke-cuatro, masih lagi belum habis perlawanan bola diorang. Kalau tak salah macam hari raya ke-5 baru habis. Hehe. Boleh El Cajon CA eros escort tahan lah diorang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X
Add to cart